Saturday, September 25, 2010

Nonsense Story...

Assalamu'alaikum... =)


Hmmm,saya sepatutnya pergi sekolah hari ini sebab ada sekolah ganti, tapi disebabkan lewat bangun iaitu pukul 0730,so,terpaksa batalkan niat saya untuk ke sekolah, nasib baik ABC! Jadi kawanku Subuh, tidak la berkecil hati.. =)
Jadi saya memang dah rancang untuk mereka cerita merepek pada waktu pagi ni, mudah-mudahan ianya dapat membantu saya dan kawan-kawan lain, "because we love chemistry"!!!
Saya mengambil masa satu jam lebih untuk menghasilkan "nonsense story"..Sebelum tu niat dulu...untuk memahami cerita merepek ni dan set kan yang "saya tak akan pening".so,jom layan>>>

Bismillahhirrahmanirrahim...

1.Air Condition Emak form CO2 & H2O but I Cannot cari Kawasan Air.. =)
:: A- alkAne, C-complete combust, E-alkEne, CO2-carbon dioxide, H2O-water I- Incomplete, C-combustion, c-karbon, K-karbon monoksida, Air-H20

::Explaination=
Alkane dan alkene mengalami tindakbalas pembakaran iaitu:
*Complete combustion (in excess O2) akan mengahasilkan CO2 & H2O.
*Incomplete combustion (lack of O2) akan menghasilkan C, CO & H2O.

2.A Subjects History & Chemistry, All paling ssH dpT E.
::A-alkAne, S-substitution, H-halogenalkane, C-cracking, Al-alumina, p-pemangkin, H-high, T-temperature, E-alkEne.

::Explanation=
*AlkAne ----->Halogenalkane [alkane+halogen (Br2 / Cl2) ]
nama proses= "substitution"

*AlkAne------>AlkEne [flow over pemangkin Alumina at High Temperature (500 c) ]
nama proses="cracking"

3.Emak campur Halia dlm Pai Nenas dan bakar 180 c.
::E-alkEne, campur-(+), H-hydrogen, P-platinum, N-Nickel, 180 c- suhu.

::Explanation=
AlkEne + hydrogen----->AlkAne [ Platinum / Nickel sebagai pemangkin dan dipanaskan pada suhu 180 c] nama proses="Hydrogenation".

4.Emak tambah H2O & Perisa Anggur pada suhu 300 c & 60 atm menghasilkan alcohol.
::E-AlkEne, H2O-hydration & air P A-phosphoric Acid.

::Explanation=
AlkEne-----> Alcohol [alkene+H2O, pemangkin:phosphoric acid, H3PO4.. at temp.3oo c & 60 atm pressure..] nama proses="Hydration".

5.Emak tambah Hirisan Halia jadi Hidangan Ala Hydro.
::E-alkEne, Hi Ha-hydrogen hallides , H Al-halogenalkanes, Hydro-hydrohalogenation

::Explanation=
AlkEne+hydrogen hallides (HCl/HBr)------>Halogenalkanes ..nama proses="hydrohalogenation"

6.Kat Mana nenek Opi (KMnO4) cari Emak sampai jumpa Org Alien.
::E-AlkEne, O-oxidation, Al-Alcohol.

::Explanation=
AlkEne----->Alcohol 'diol' [alkene shaken with KMnO4 (oxidising agent)]..
nama proses="oxidation"

7.Alien Diberi H2O oleh Emak dan 2 jenis Makanan iaitu Pai Pisang Halia dan Sup Ayam Halia pekat.
::Al-alcohol, D H2O-dehydration, E-alkEne, 2 M-2 method, Pai Pisang Halia-Porcelain Pieces Heated, Sup Ayam Halia pekat- concentrated Sulphuric Acid, Heated.

::Explanation=
Alcohol----->Alkenes..
~nama proses="dehydration"
~proses dehydration boleh dilakukan dgn 2 cara:
*Ethanol flow over heated porcelain pieces.
*Ethanol heating with concentrated sulphuric acid,H2SO4 at temp. 180 c

8.Alien Onderway ke Capal Angkasa.
::Al-alcohol, O-oxidition, Capal Angkasa-Carboxylic Acid

::Explanation=
Alcohol------>Carboxylic Acid..
~nama proses="oxidation"
~alcohol heat with :-
*K2Cr2O7, Acidified Potassium Dichromate (VI) solution---> orange to green

*KMnO4, Acidified Potassium Manganate (VII) solution---> purple decolourized

9.Alient jumpa Capal Angkasa dan balik planet Ester berbekal Sup Ayam pekat dan Rempeyek bakar.
::Al-alcohol, Capal Angkasa-carboxylic acid, E-esterification, Sup Ayam pekat- concentrated Sulphuric Acid, Rempeyek bakar-heated under Reflux.

::Explanation=
Alcohol+Carboxylic Acid-----> Ester
~nama proses="esterification"
~ethanol heated under Reflux with presence of concentrated Sulphuric Acid.

Alhamdulillah, siap! =)
Khas untuk pelajar yang ambil Chemistry, harap sangat dapat membantu saya dan kamu!!!
amin...
Saya cuma harap kamu semua yang membaca paham.. =)
walaupun saya dah pening.. =)
Selamat ulangkaji..

~1201 pm- 25/9

0 comments:

Foto ComeL ^^;