Thursday, January 27, 2011

Selamat Tinggal SaYANGku~

Assalamu'alaikum semua? Salam sukses dan salam ukhuwah fillah FN ucapkan! Alhamdulillah, FN masih lagi diberi kesempatan untuk mengupdate blog "kesayangan" FN ni untuk yang terakhir kalinya. mungkin~Oh, mood da sedih tahap karma ni, tetapi kugagahi juga jari-jemariku untuk menari di keyboard ni, kerana terlalu banyak kenangan bersamamu SAYANG!

Jomla kenal bersama si manja comelku sayang! ^^,

*Nama diberi M.Uwaisul Qarny. Umur tahun ni 5 tahun.
*Dia dipanggil dengan gelaran "anyah" dirumah kerana dia merupakan anak nombor 2 dan anyah juga merupakan anak buah kesayangan FN yang nombor 2!
*Angah ni sangat manja dengan FN!
*aDA Story sikit tentang anyah ni. Dulu anyah ni anti-perempuan, die macam tak suka sangatla kat mak saudara perempuan ni, tp an cube jugak usha die. Lama-lama, dia macam malu&suka dengan FN. Memang pelik. Sebab ada masa die manje dengan FN dan ada masa dia takut dngan FN.
*Tapi, sejak FN duduk kat sini, dia sangat terlebih manja dengan FN.Kadang-kadang dia berbisik dengan FN untuk mintak sesuatu dengan gaya yang manja dan menggoda..heeeeeee ^_^..(geli+suke)
*Lepas tu anyah selau suruh FN buat susu untuk dia, dia seboleh-bolehnya tak nak orang lain yang buat melainkan FN, nak tahu tak ayat die macammane?
*asuu, asuuu buat susu nga sedap!
(dengan mimik muka yang kesian, aduh, cair asu nyah)

*OK, ada satu cerita yang kelakar sangat! nak tahu? hihihih~
Pada suatu hari, FN geram sangat tengok pipi anyah yang semakin tembam. FN pun ciumla. Then, ayah cakap, "eeee..(dengan nada yang suka) asu cium anyah! asu nak kawin dengan anyah eaa?" hihihih~ FN pun jawab, "a'ah, asu nak kawin dengan anyah!" Ha, terus senyap dan dia tersipu2 malu..^.^<

* Dan tadi ade lagi perbualan yang menyedihkan+melucukan antara FN dan anyah;
ANYAH: asu, asu dah nak balik dah?
ASU: yer, anyah! asu nak balik dah! tinggallah anyah sensorang~
ANYAH: takkk!! asu janganlah balik. Nati sape nak jaga anyah! Anyah tak boleh nak jaga kakak! haa, adik tu sapa nak jaga? anyah tak buleh! nanti sapa nak buat susu nga sedap~
ASU: tak boleh la anyah sayang, asu dah beli tiket,asu kena balik! takpe nanti ada acik datang jaga anyah, OKAY!
ANYAH: ala, anyah tak nak! asu, anyah nak kawan dengan asu~ anyah sayang asu~ anyah nak kawin dengan asu~
ASU: (terharu+tergelak-pandai pula dia bermadah) (*_*)
* * *
*Okay now, kita continued dengan adikkk!
*Nama dipilih oleh asu, Ilham datang dari nama ulama', Ulama pilihan Yusuf Qardhawi, so nama diberi Eqfal Qardhawi.
*Tapi, FN gelar die adikk@kujanggg kusayang, then seorang inspektor sahab pelik,! die tanye, kenapa nama dia sedap-sedap tapi panggil kujang? hujah FN, actually "kujang" tu diambil dari panggilan "ujang" yang kebiasaannya digunakan oleh orang negeri sembilan untuk menggelarkan anak lelaki mereka. Then FN saje tambah "K" di awal namanya untuk merasakan kelainan!
*OK, gelaran "adik" pun FN yang bagi sebab FN nak feel kononya kujang ni adik FN...HIHIHIH>>^_*.al-maklum, kita takda adik~

*Ok, Adikk ni sebenarnya adalah nak buah kesayangan FN yang pertama~ YELAH,sebab dia adik FN kan..hihihii,,(gurau~)
*Adik ni pun manja jugak dengan FN! Lepas tu, dia ni kelakar! Geram sangat tengok telatah dia..dan FN suka sangat cium die..gerammmmm~!
*Selalunya adik ni suka gigit FN! Taktik yang dia guna! mula-mula, dia datang kat kita! dengan geseran manja~ sampai jer part yang dia geram...die akan mula menggigit mangsa dia..hahhahah..(budak2! biasalah...gusi dia tengah gatal~) "don't think out of box"...^.^<
* Hmm dia ni sangat aktif, macam ala-ala hyper gak..tapi tak teruk sangat!! Tak tau dah FN nak cakap ape~hiihihi


**Okay, sayang-sayang asu, anyah dan adik, asu doakan anyah dan adik jadi nak yang soleh serta taat kepada perintah Allah.Dan asu doakan semoga sayng-sayang asu ni akan menjadi mujahid yang bersedia untuk menegakkan Islam untuk menentang musuh-musuh Allah~ amin..Ohh, terlupa asu...(hihihihi)..., along dan kaklang! maaf, no point lagi untuk cerita tentang along dan kaklang sebab asu da ngantukk~ tapi asu tetap sayangkan korang jugakkk..ok,! doa asu sama juga seperti anyah dan adikk! semoga sayang-sayang asu menjadi anak-anak yang soleh dan solehah! amin~

SELAMAT TINGGAL....selamat tinggal??
eh, teringat FN sesuatu.."selamat tinggal bahagia atau tidak"
Terima kasih, SAYA BAHAGIA~
dan yang FN sangat pasti, "sELAMAT tINGGAL sAYANGKU" 2x ganda lagi sedih daripada "selamat tinggal" yang dulu~ Asu pasti akan rindu kat sayang-sayangku! dan niat dihati ni nak jer bawak adik balik sekali...hihihi..(^_*)..
OK, mari layan telatah si comel sayangku ni!!


**kaklang! seorang yang pemalu~kadang2! dan agak keras kepala...hihihihi...cakap dengan dia mesti lembut2~ dan seorang yang banyak tanye!!! Semoga menjadi nak yang solehah yer kaklang ku sanyangg!



**adik-adik sedang membuli along yang nakal..^_*

**adikkk...di pangkuan asu...suka dia!

*inilah yang kek yang tak berapa nak comey asu buat untuk sayang-sayang asu~

**beginilah setiap hari, asu dodoikan adikkk, dengan membuka mp3 didalam hp asu yang mendendangkan alunan zikir,ayat al-quran dan lagu nasyid.."terbaik"!!

OH YER...my beloved blog, tak tahu bila kita boleh jumpa lagi..lepas ni FN tidak ada masa dan peluang untuk online oleh kerana di rumah tiada internet dan laptop! Oh, bagaimana la hidup FN nanti tanpa internet, fb,blog, ceramah ustaz Kazim,MFB, etc..Oh, Ya Allah aku redha dengan segala ketentuanmu~ aku sentiasa yakin dengan kalamMU

"... Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu dan Boleh jadi kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu.ALLAH mengetahui, sedangkan kamu tidak mengetahui~ surah al-Baqarah:ayat 216"

INSYAaLLAH FN boleh hidup tanpa internet! Cukuplah Enkau bagiku sebagai peneman dan kalamMU sebagai penghibur dan penenang hati! Dan FN yakin bahaw ada hikmah yang baik tersembunyi dalam setiap ujianMU. FN REDHA ya ALLAH..amin..Doakan FN dapat keputusan yang cemerlang di dalam SPM 2010! amin dan FN nak sambung belajar dalam bidang perubatan! insyaAllah! amin~



**sehingga bertemu lagi, jika FN panjang umur!
wsalam..(T.T)

Blueberry Cheese Cake~FN,^^,

Assalamu'alaikum semua..^_^<

Hari ini FN nak kongsikan resepi kek favourite!!
Jom layannnn=> (kek kat sebelah ni kakteh yang buat, kek yang FN buat pun camnilah hasilnya) ^^,

Bahan-bahan ( loyang kek 8 inci.. )
BAHAN A
200gm biskut digestive (blender~biskut marrie)
110gm mentega (dicairkan)

BAHAN B
500gm krim keju Philladelphia
30gm butter
200-300gm krim segar (whipping cream/fresh cream/reduce cream)
4 biji telur (pukul sikit)
30gm tepung jagung
120gm gula kastor
1 penutup perasa lemon. (kalau takda pun takpe, letak esen vanilla pun boleh bahh)

BAHAN D
2 sudu besar blueberry filling (last sekali, sebelum bakar~ letakkan dalam adunan)

Cara-cara

  1. Bahan A~Satukan biskut dan mentega. Ramas hingga sebati dan padatkan ke dalam loyang yang telah digriskan terlebih dahulu.Bakar selama 5 minit dan sejukkan. (Ini dinamakan sebagai basenya)
  2. Putar cheese+butter+gula+perasa lemon sehingga kembang. Kemudian masukkan tepung gandum+whipping cream dan telur dan putar sehingga sebati.
  3. Masukkan blueberry filing dan gaul sebati.
  4. Tuangkan adunan ke dalam loyang biskut tadi. steam-bake kek ini selama 90 minit dengan suhu 170 darjah. Balut loyang dengan kertas timah supaya tidak dimasuki air.
  5. Setelah masak, biarkan kek dalam oven selama 1 jam sebelum dikeluarkan. Kemudian sejukkan kek ini dalam peti sejuk. Kek ini sedap dimakan apabila sejuk.
OK, kawan-kawan, semoga bermanfaat untuk kalian. Kalau konfius, boleh tanya FN secara personal, insyaAllah..
Selamat mencuba~
See You LAter..*_*
wsalam.

Sunday, January 23, 2011

Last Holiday di Sabah (T.T)

">Assalamu'alaikum kepada kawan-kawan yang sudi berkunjung ke blog FN yang serba-serbi kekurangan ni. Haa, apa khabar semua? FN sentiasa mendoakan bahawa pengunjung blog FN ni sihat-sihat selalu dan ceria selalu macam FN =) huhuuuhu.. Hmm..hari ni 23/1 kan? lagi 6 hari jer FN duduk di Sabah ni,. Lepas tu FN da nak balik poland dah. So, disebabkan cuti di sini mahu habis~ so, kakteh pun bawa FN jalan-jalan di Sabah!

**anyah memang manje dengan FN~

How to start this story? hmmm, okay, FN cerita dari mula FN bangun pagi semalam (22/1). Bangun je dari tidur semalam time tu FN rasa mcma ada orang cakap dengan FN yang tengah mamai tu, nak tau dia cakap apa???
"dik, nanti ko tolong masak ye, kakteh nak pergi sekolah ni"
FN pun dalam keadaan mami bangun dan menjawab,
"yer2"
then, FN bangun denagn tak sekaronya, FN masuk dapur untuk masak!
Mak dengan muka terkejut nampak FN yang baru bangun, terus je nak masak!.hihih bersemangat giler. Tapi mak peasan suruh FN mandi dulu.So, untuk menjadi anak yang solehah di akhir zaman ni, FN pun turut sahaja kata mak dan berlalu masuk bilik air untuk mandi.

Selepas sahaja mandi, FN tak lengah..sarapan dulu,ambil tenaga dari beehun goreng yang sempat kakteh masak pagi tu, then baru mulakan operasi main masak-masak 2..huhuhuh..FN macam biasa, sentiasa excited kalau bab masak-memasak ni, sampai anak-anak pun FN tak pedulikan, lantik p la kat hang...>^.^<
So, as usual,mak da tolong siang ikan and start goreng. Tugas FN sediakan bahan-bahan dan masak pulak..So, hari ini menu bertambah menjadi 3. Let's the photos story to you~Biarlah foto yang berbicara...^.^

**Ini sandwich FN yang buat tapi tak semua la~
Sartdin sambal made by kakteh.Then, SANDWICH salut telur pun kakteh yang goreng.
Tugas FN juz potong 2 roti yang tebal ni sampai terluka dua jari hantu n jari manis di tangan kiri FN ni. Kemudian FN giling roti tersebut sampai nipis, then masukkan sardin dan gulung~
Nampak macam mudah, but it doesn't eaSY as you imagine...huhuhu..
OK, sandwich ini FN buat last sekali selepas masak., sebab sandwich ni kami nak tapau bawak bekal on the way ke KUndasang.

**Okay, this is my third lauk yang FN masak, iaitu goreng sayur bayam.
Not bad,semua cukup dan sampai terlebih garam sikit..hihihih, ^^,
Tapi bila makang dengan nasi, it's okay,still under control...That is my second time rasanya FN masak sayur. Dulu, masa di palong, FN pernah goreng sayur kangkung, tapi trlupa nak letak garam, but still dapat backup dxengan ikan bilis yang banyak dan terasa masin ikan bilis.
Yang FN terharu sangat pada masa tu, mak FN takda' pun mengkritik sayur tawar yang FN masak tu tetapi sebaliknya, mak FN memuji yang sayur tu sedap..Pandai mak FN mengambil hati FN dan pada masa yang sama, tak pula mengaibkan FN, malah menambahkan semangat FN untuk memasak lagi.."segala puji bagi Allah", THANK YOU MOM..(*0*).

**Lauk kedua, cam haritu jugak bezanya, yang ni FN ingat nak letak bawang besar,..hihihi
"sambal ikang"-FN rasa yang kali kedua ni better la..
Act. FN dah banyak kali masak sambal ikan ni, tapi sambal ikan semilang dan yang paling kelakar pada masa tu..bila FN dah masak, mesti FN tak selera nak makan..^.^<.hihih
Lepas tu, FN da tahu dah, kenapa sebelum ni FN masak sambal ikan, mesti tak jadi..
Haa, nak tau kenpa.? Sebelum ni, FN kalau masak mesti tumis, bahan-bahan yang dihiris halus tapi tak tumbuk pun..patutla, macam tak jadi yer. Pahtu macam kering jer. So, now, sambal ikan, FN da lepas masak.^^,


**Nyumm222~ the marvellous food made by FN..hihihi..
Actually, FN ni "hantu udang" sebab FN memang suka giler makan udang.
Haritu masa di palong, FN masak udang guna bawang yang sudah dibelenda tapi hasilnya, dah la sambal tu rada bawang jer, kalau seimbang takpe gak, tapi ni terasa terlebih bawang putih..hihihi..memang fail betul time..


So, selepas sahaja masak, Kami pun bersiap-siap untuk gerak ke Kundasang. Perjalanan ddari Kudat ke Kundasang memakan masa selama dua jam lebih. Dan FN di fahamkan bahawa keadaan cuaca di Kundasang sangat sejuk dan berkabus seperti di cameron highland. So, I'm very excited ma..So, 1st tempat yang kami singgah ialah Ranau. Disan kaya dengan dengan jualan sourvenir.buah nenas yang manis-manis dan pelbagai jenis pisang yang ada dijual.Memang best juga kat sana.

Kemudian perjalanan di teruskan ke destinasi yang dituju iaitu Kundasang, setiba sahaja disana, BANGTEH TELAH MEMBAWA KAMI MASUK KE tAMAN kINABALU. Pelancong yang berumur 17 tahun ke atas perlu membayar 3rm dan 17 tahun ke bawah pula 1rm.Kemudian bangteh menyusuri taman kinabalu sampai ke tempat mendaki gunung kinabalu.Then, macam biasa la, kami pun take a photos.

Now, jam menunjukkan pukul +-5 la, so, bangteh memecut laju NBN 930 menuruni bukit tersebut dan singgah sebentar di bahagian utama taman kinabaku for take a view mount of kinabalu tapi gunung kinabalu sudah pun dilitupi oleh kabus. So, tak berapa nampak sangat.
After that, kami teruskan perjalanan dengan mencari tempat berteduh. 1st place, Nabalu Lodge Cafe & Bakery tapi kakteh macam tak minat, then teruskan lagi pencaarian di Kinabalu Pine Resort...hihihi, itulah hajat di hati kakteh sebenarnya,. Lagipun, disitu ada ruang yang cantik untuk melihat pemandangan gunung kinabalu. Tetapi itulah, tiada rezeki kami, bilik full..so, pergi semula ke Nabalu Lodge..no choice! sebab tu saje yang terbaiknye pada pandangan kakteh.
Alhamdulillah, sampai di tempat penginapan, kami rehat, solat dan makan bekal yang makanan yang FN masak tuh, dalam keadaan yang kebuluq! habis lauk-lauk tu FN makan, anyah pun bertambah-tambah makan...hhihih ^^,
* * *
So, esok (23/01~ahad) kami teruskan perjalanan ke Kota Kinabalu. Destinasi kami ialah Pasar Filipin. Bunyi macam best, tapi memang best giler. Disana, terdapat pelbagai jenis kraftangan, gelang, keychain etc. Mata FN da rambang da tengok gelang yang diperbuat daripada mutiara dan pelbagai jenis keychain sabah yang cute-cute. So,bila dah nampak, sourvenir ni, teringat pulak wajah-wajah insan yang tersayang di semenanjung. Jadi, FN rasa ingin benar membeli sourvenir untuk mereka-mereka yang mempunyai ikatan fillah dengan FN. Teringat FN tentang satu hadis yang berkaitan dengan hadiah,yang maksudnya lebih kurang "apabila kita memberi hadiah, kita akan saling menyayangi" sat FN cari kat Pak cik google:

**Sabda Rasululloh SAW, “Hendaknya kamu saling memberi hadiah. Sesungguhnya pemberian hadiah itu dapat melenyapkan kedengkian.” (HR. Tirmidzi dan dan Ahmad)

**Saling berjabat tanganlah kalian, niscaya akan hilang rasa dengki; dan saling memberi hadiahlah kalian, niscaya kalian kalian akan saling mencintai dan akan lenyap rasa permusuhan.” (HR Malik).

**Rasulullah s.a.w bersabdaKalian harus saling memberi hadiah, maka kalian akan saling mencintai

okay, inilah yang FN jumpe den copy sebagai rujukan pengunjung blog ini.Hmmm, then, teringat kata-kata kakteh, "takpa, duit tu boleh dicari"..MEANS, janganlah, takut sangat nak keluarkan duit dalam perkara yang baik, conthnya bersedekah dan memberi hadiah kerana pahalanya sangat besar.
So, lepas ye beli sourvenir tersebut kakteh terus ajak ke pasar yang menjual kueh cincin coz mak nak beli jugak ole-ole untuk jiran-jiran and anak-anaknya.Kemudian bangtaeh cari kedai makan untuk makan tengahhari.
On the way nak balik, perjalanan kami ditemani dengan hujan rahmat, so, time-time macam ni, kami semua tidur dengan nyenyak sekali tetapi bangteh sangat keletihan dan kadang-kadang dia berhenti untuk berehat. Niat hati FN nak sangat menggantikan tempatnya tapi apakan daya, FN baru ada L saje. Kakteh ada jugak pelawa suruh FN bawa tapi FN tak berani pun, sebab jalan kat sini teruk. Last-last, kakteh yang menggantikan bangteh tapi tak sampai beberapa minit, da tukar balik sebab adik menagis tak makan dek pujuk.

Alhamdulillah 6.30 petang sampai kami di SMV Kudat, dah maghrib da time tu. Niat dihat kakteh nak menjual malam tu tapi tak dan la, tak sempat nak goreng mee. So, mari layan gambar~~




**@ nabalu lodge before breakfast..lihatlah pemandangan gunung kinabalu dibelakang kami tuh, subhanallah!

**we were so excited when reach at kinabalu pine resort, unfortunately rooms fulled..
dapat ambil gambar pun jadilahh~
**@ Kinabalu park di bahagian utama kat bawah
**Ni kat pondok timpohon bahagian atas. Sepatutnya kami boleh melihat view gunung kinabalu yang sangat dekat dan cantik, tapi tak de rezeki, sampai sana petang, naik kat atas nihh..putih jer, suci sangat dipenuhi kabus yang tebal~
**at Ranau, memang banyak jual nenas kat sini, manis merdu!

Hihihih..^^, 3hari FN ambil masa untuk tulis entri ni..masa FN disini memang sibuk sangat melayan mereka-mereka yang bertuah tu, so nak update ni, kene tunggu mak ngan pak dieorang balik dulu baru la dapat menulis blog ni..

Moral of my journey: TQ kakteh yang cuba untuk menggembirakan kami..,ADIK MEMNAG GEMBIRA SANGAT DUDUK RUMAH KAKTEH, rasa macam tak nak balik ^^,best giler! banyak berjalan luas pengetahuan, bertambah keyakinan+keimanan terhadap ciptaan Allah yang indah,SUBHANALLAH!
tHEN, bila FN amati ciptaan gunung kinabalu tuh, subhanallah! teringat FN pada satu ayat al-Quran yang mafhumnya:
" Sesungguhnya Kami telah mengemukakan amanah kepada langit, bumi dan gunung-gunung, maka enggan untuk memikul amanat itu dan mereka khawatir tidak mampu memikulnya, lalu dipikullah amanah itu oleh manusia. Sesungguhnya manusia itu amat zalim dan amat bodoh."

SO, bila melihat semula gunung Kinabalu yang dikatakan gunung tertinggi di Asia tu tidak dapat memikul amanah yang Allah berikan, masyaAllah! Sangatlah berat sesuatu amanah itu, sampaikan gunung sebesar gunung kinabalu pun tak berani untuk memikulnya,tetapi manusia yang kerdil dan lemah ni pula diberi kepercayaan oleh-Nya untuk memikul amanah.Allah knows the best for us, am i right.
Okay, FN nak berhenti dah ni..lepas ni nak buat iklan kelas kek untuk kakteh..^^,
OK, see you later~
wsalam,^^

Friday, January 21, 2011

Lirik yang Mengetuk Pintu Hatiku







"Sebenarnya aku merasa
Sinar cahaya yang gemilang
Ketika kau beriku harapan
Dan sering aku harapkan
Cinta berlandas keimanan
Dan kasih suci kitakan diberkati"


Assalamu'alaikum semua pengunjung blog Musafir CinTA Ilahi ni?? FN doakan semoga kalian dan FN sentiasa mendapat cahaya dan petunjuk dari- Nya supaya terus istiqamah dalam beribadat kepada yang Maha Esa...aminn (n_n). Sebenarnya, FN dah set nak tulis entry ni malam tadi tapi disebabkan FN khusyuk membaca blog-blog yang bermanfaat jadi FN terus lupa. So, hari ni lepas je tidurkan Eqfal Qardhawi dan bagi makan pada budak-budak ni, FN terus on pc dan meneruskan niat FN yang tergendala malam tadi.

So, 1st of all..FN bukak youtube untuk cari lagu yang mengetuk hati FN. Tapi sebelum tu FN nak cerita sikit asal-usul lahirnya minat FN pada lagu nasyid.FN mula minat mendengar lagu@nasyid sejak abang naza menghadiahi FN sebuah mp3 samsung bewarna biru cair. Hadiah ni dia beli untuk FN sempena hari jadi FN yang ke 15 tahun, tapi yang paling pelik+kelakar, kata abang FN, ni hadiah tapi guna duit FN lebih banyak iaitu 100rm dan selebihnya abang naza topup, tu pun kongsi dengan abang mizi. Hey~ boleh ke panggil sebagai "hadiah" tu?? Tapi walauapapun FN tetap bersyukur kerana mp3 ni lah FN minat mendengar lagu nasyid. Bukan itu sahaja, FN juga menganggap mp3 ni sebagai teman karib FN di rumah. Dialah yang selalu temankan FN belajar setiap hari sampai larut malam. Tapi sekarang, mp3 samsung FN ni da nazak, tak tahulah kenape, kerana sekarang ni FN tak boleh nak charge da mp3 ni..sedih sangat rasanya. Walauapepun, FN redha dengan ketentuannya kerana FN yakin jika FN resha Yang Maha Pemberi akan gantikan dengan sesutau yang lebih baik, InsyaAllah.

Nak di sambungkan cerita tadi, FN pun mengadulah pada abang Naza tentang penyakit mp3 FN ni. So, dengan ihsan sebagai seorang abang kepada adikknya, dia pun menghadaihkan mp3 sony ericson dia kepada FN, alhamdulillah! FN bersyukur sangat-sangat kerana "patah tumbuh hilang berganti" bak kata pepatah melayu kan. So, gembira sangat sebab dapat kawan karib baru.InsyaAllah akan FN jaga dia dengan sebaik-baiknya. (^.*)" Allah befirman dalam surah ibrahim, ayat 7 ; mafhumnya:

"Dan (ingatlah juga) tatkala Tuhanmu memaklumkan, 'Sesungguhnya jika kamu bersyukur, Kami pasti akan menambah (nikmat) kepadamu dan jika mengingkari (nikmat-Ku), maka sesungguhnya azab-Ku sangat pedih."

Jadi, benarlah firman Allah tersebut, "bila kita bersyukur,Dia akan tambahkan lagi nikmatnya", subhanallah, walhamdulillah, walaiahaillallah, allahhuakbar!
Jadi bila FN dapat mp3 sony tu, FN pun menerokai mp3 tu so FN trejumpa lagu nasyid favourite abang yang FN tak pernah dengar sebelum ni. Nak tahu apa lagu tu? haaa..tulah serangkap lirik di atas yang FN copy dari lagu tu. Dan rangkap tu juga yang telah mengetuk pintu hati FN. Means, mengingatkan FN kepada sesuatu,".......". Perlu ke FN beritahu segalanya?? huhuhu,^^, tak da' masalah, FN boleh ceritakan melalui "LAGU NI"..OH, boleh klik kat "LAGU NI" untuk menghayati cerita yang FN sampaikan melalui lagu tu.hehehe..

Oh yer untuk pegetahuan kalian itu juga lagu yang FN dapat dari mp3 sony tu,kemudian satu lagi lagu yang FN idam-idamkan menjadi saksi cinta FN suatu hari nanti..(alamak, jiwang la pulokk). Actually, dulu FN idam-idamkan lagu sampai syurga-faizal tahir saksi percintaan FN tapi dok memikirkan lagu tu tak islamik dan sangat jiwang lagi emosi, jadi lagu tu telah di blacklist daripada lagu idaman dan pengganti lagu yang FN idamkan sekarang ialah "LAGU NI" Oh, bait-baitnya sangat tersirat dan lagunya syahdu sangat...FN rasa kebanyakan hati wanita boleh diketuk jika pasangan melafazkan rasa cinta melalui lagu ni dengan cara "VIDEO" yang bertemakan lagu ni...oh, romantisnya!! sebab FN rasa teman lelaki dia telah buat video gambar-gambar mereka dan menggunakan tema lagu ni~ (maaf, sekali lagi FN saje perasan jiwang untuk membahagiakan diri sendiri, ^^,) Selamat mencuba kepada mereka ingin mengetuk pintu hati pasangannya..huhuhu...^^, dan pesanan bagi lelaki, jika anda agak-agak malu untuk berterus-terang kepada si dia, YOU can use this song as medium untuk melafazkan kata-kata cinta kepada si dia~


Last sekali, FN tinggalkan kalian dengan VT ini..Doa mEncari Jodoh~aminn...


ok, See you later,
Wsalam (^.*)

Thursday, January 20, 2011

Jom Main Masak-masak.




"Dik, kakteh ko suruh masak tom yam, ko pandai tak?", kata mak FN lalu tersengih..

Assalamu'alaikum wbt, salam pertemuan kembali. Apa khabar semua? FN harap semuanya sihat-sihat belaka di bawah perlindungan yang Maha Pelindung.InsyaAllah. Hampir 20 hari FN duduk sini, hari ini baru la FN dapat main masak-masak yang FN idam-idamkan dan memang itulah niat FN pada mulanya apabila menjejeakkan kaki di rumah kakteh. Kakteh memang terkenal dalam keluarga FN sebagai seorang chef, order jelah apa-apa, pasti takkan mengecewakan. FN suka prder kat kakteh tom yam dan laksa, memang marvellous.

Refer to the title, teringat pulak FN nostalgia zaman kanak-kanak dulu. FN masa kecik dulu suka sangat main masak-masak. Habis periuk mak, FN pinjam untuk bermain. Yang lawaknya FN masak bunga raya, daun, campur air...huhuhu ^^, pahtu sambung main pondok-pondok dan kawin-kawin. Seronok sangat bila terkenangkan nostalgia lama, FN masa kecik dulu sangat aktif dalam bermain sampaikan tak duduk rumah. Nati da nak maghrib barulah balik Permainan yang FN paling suka ialah bermain guli.Kali terakhir FN bermain guli dan berhenti bermain gula ialah masa form 2, time tu mak memang dah marah giler tengok FN main guli setiap petang,huhuhu ^^, tapi itulah pengalaman yang mengajar FN serta mematangkan FN. Dan pengalaman macam ni jugalah modal bagi FN untuk bercerita kepada anak-anak dan cucu FN nanti..huhuhu..

ooohh, sambal ikan yang mirip dengan masakan mak, sebab tu ia menjadi citeerasa mak..(**,)

Ohh yer, kita sambung semula dialog diatas!
"haaa,pandai".jawab FN ringkas lalu hati FN bermonolog, "macammane kakbi buat dulu ek, aku pernah tengok dulu. Ha, bahan-bahan dia, bawang kecik+bawang putih+bawang besar+lada+serai+limau nipis+daun limau purut++,haaa, nak tumis ke tidak ek", lama jugak FN refresh balik kepala otak FN tapi last-last, FN mesej terus kakteh untuk menambahkan keyakinan! Ahamdulillah, sotong dengan udang mak dah siang, huhuuh,FN sebenarnya tak suka kerje siang-menyiang ni lebih-lebih lagi kalau siang ikan. Alamtnya hancuslah ikan itu, kalau dia boleh bercakap mesti dia dah marah-marah kat FN..^^, FN pun tak pandai lagi nak siang ayam,insyaAllah akan FN cuba pelajari.

Sedang FN tengah khusyuk mengopek bawang untuk masak sambal ikan dan tom yam, mak dah start goreng ikan selar kasar kegemarannya. Pada masa tu, mak pesan kat FN, "kalau nak goreng ikan ni, tak payah guna banyak minyak, nanti hilang manis ikan ni." Kemudian FN menjawab "ooook"..^^, Selapas FN selesai mengupas bawang-bawang semua, mak arahkan FN sekali lagi untuk masak ikan sambal pula, padahal FN ingatkan mak yang nak masak!Tapi tak pelah, lagipun FN memang suka pun. FN biase buat ikan sambal tapi ikan sembilang lar, tp mesti tak sedap, tak sama macam mak buat Mak sempat pesan buat biar sampai ada kuah kicap supaya budak-budak ni boleh makan gince dengan kuah kicap tu tapi FN da tersalah campak bahan-bahan sebab mak kata kakteh suh buat ikan sambal tapi mak suruh buat ikan kicap! haa, jadi sebagai chef yang tak pro tapi adil, FN telah buat keputusan untuk buat 2 dalam 1. So, jadilah ikan sambal kicap yang takda kuah kicap tapi sangat memenuhi citarasa mak! Ketika FN sedang menulis entri ini, ikan sambal dah pun habis dimakan, tak dapatlah along merasa! padanlah muka dia~


nyumm3~udang+sotong+tomato+karot+bunga kobis++ :)

Lepas siap goreng ikan, FN mula masak tom yam mengikut arahan yang diberi oleh kakteh melalui pesanan ringkas,mesej. Rupa-rupanya kene tumis, bawang-bawang tu. So, FN tumislah, then masukkan air seenak rase, then tunggu sampai mendidih. Tom yam yang FN buat ni asli kerana bebas dari sebarang perasa tambahan seperti mak aji dan kiub tom yam oleh kerana, bahan-bahan tersebut tidak wujud di dalam peti ais doremon kakteh. So, FN campaklah bahan-bahan yang ada saja. So, untuk jadikan tom yam masam, kakteh pesan letak limau tapi kalu tak da, letak lah asam keping atau asam jawa. So, FN telah mengambil keputusan untuk meletakkan ketiga-tiga sekaligus untuk menghasilkan tom yam yang kaw kaw, tapi tak jugak kaw kaw dan bende yang FN lemah ialah nak meletakkan garam, mesti tak pernah cukup!! Untuk masak tom yam ni, FN da letak 3 sudu garam tapi tetap QC (quality control) sehingga FN dah malas nak letak da..huhuh ^^,



heyy~inspektor sahab, see, FN dah pandai masak makanan kegemaran FN sendiri tau.So, jangan pandang FN sebelah mata je. ^.^

Tuntasnya, FN seronok sangat hari ini sebab dapat memasak. Kalau tidak, selalunya seawal 5 pagi lagi kakteh dah bangun untuk buat sarapan dan makan tengahari. Beruntunglah suami kakteh dapat isteri macam kakteh..^.^ FN pun bersyukur dapat kakak macam kakteh yang suka membuli adiknya yang serba-serbi tak pandai memasak. FN memang hajat untuk belajar memasak supaya dapat masak yang best-best untuk mak, suami dan anak-anak FN pada masa akan datang. Bak kata perpatah, "jika ingin memikat hati seseorang, pikat dulu tali perutnya"..huhuhu ^^, pernah dengar ker?? Oh yer, FN juga hajat pada lelaki yang pandai masak~(**,)

ok, sehingga bertemu kembali!!
wsalam..

Tuesday, January 18, 2011

Ku Harap Petunjuk-Mu dan Kekasih-Mu

Assalamu'alaikum wbt. Salam ukhuwah fillah kepada semua. Hmm..FN tak tahu nak post apa, tapi mind set FN nak cari terjemahan lagu "binnabil huda" yang telah dicadangkan oleh kaq fiqah kepada FN. 1st time dengar macam tak da feel sangat tapi bila da dengar berulang kali, FN terus tertarik. So, hampir setiap hari jugak FN bukak dari c3 FN untuk mendodoikan kujanggg@eqfal qardhawi. Jadi, hari ini FN sekadar mahu kongsikan lagu ini beserta terjemahannya yang FN cari kat pak cok google tadi.SeLAMAT mENdengar DAN SYUKRAN JAZILAN KEPADA AKAQ AFIQAH!!










Binnabil huda Ya Rasulussalam~(Dengan Nabi yang membawa hidayah)
Wayamursala rahmatan lil anam~(Wahai utusan rahmat sekalian alam)
‘Alaikassolatu wa’alaikassalam~(Selawat salam pujian untukmu)
Wasohbika wattabi’inal kirom~(Para sahabat juga tabi’in yang mulia.)

* Binnabil huda nahnu jundul huda~(Dengan Nabi yang membawa hidayah)
Sanabqi ‘alal ‘ahdi tulul mada~(Kami sambung perjuangan sucimu)
Bazzhalnaddima wartadhoinar-roda~(Berkorban jiwa raga untuk agama)
Li nashril huda Ya Rasulussalam~(Janji taat setia selamanya)

Ya Mustofa Rasullallah~(Wahai yang Terpilih, Utusan Allah)
Ya Sanadi Ya Sayyidi~(Kau sandaranku, Pemimpinku)

**Sollu..Sollu, sollu, sollu..~(Mari selawat beramai-ramai)
Allahumma solli wassallim ‘ala sayyidina Muhammad wa aalihi Muhammad~(Ya Allah, selawat atas bagindaMuhammad, dan keluarganya)
Allahumma solli wassallim ‘ala sayyidina Muhammad wa sohbihi Muhammad~(Ya Allah, selawat atas bagindaMuhammad dan para sahabatnya.)

ulang *

Ya Shafi’ie Khuz biyadi~(Wahai yg memberi syafaat ambil/pegang tanganku)
Ya Rasullallah, Habiballah~(Pesuruh Allah, Kekasih Allah)
Huwal Hadil Basyir~(Dialah petunjuk, dialah pemberi khabar gembira.)

ulang **

Shafi’una..shafi’una..shafi’una..shafi’una..
Wahai yg memberi syafaat,
Rasulallah..
Habiballah..
KeNabiyallah..
Sofiyallah,
Pesuruh Allah,

Ya Allah, selawat atas baginda muhammad, dan keluarganya
Ya Allah, selawat atas baginda muhammad dan para sahabatnya
Ya Allah, selawat atas baginda muhammad, dan keluarganya

wsalam ^^,






Saturday, January 15, 2011

Gaji Pertama..


Assalamu'alaikum diariku....
Lama betul take time untuk menulis semula.
FN actually dah mind set untuk menulis blog sekiranya FN sudah mempunyai laptop sendiri..jadi semuanya akan lebih mudah, tak de orang nak kacau.Now, I am really need this time to write...either I am not yet have laptop but I have a good time.

Let's start====> 28/12/2010

My first bestfriend, kak jidut.
Pada tarikh yang telah dijanjikaan. hari selasa, kak jidut dah janji nak ambik FN kat rumah palong dan hantar ke rumah alang. FN sebenarnya pada hari tu tidak berapa sihat tapi FN gagahi diri untuk pergi ke sana untuk membantu alang kerrana bermula esok 29-31/12 alang sibuk ada meeting di sekolah. Jadi alang minta tolong FN untuk menjaga anak-anaknya.

1st day====>
FN mulakan kerja dengan melayari laman facebook...hew.hew oleh kerana budak-budak tak bangun lagi. Then, tanje-tenje (dhia) mula merengek.."hek, hek...uwaaaaa". Apa lagi FN pun terus membuaikannya sampai dhia tertido semula. Kemudian FN menyambung semula membuang masa dengan melayari facebook...woha! Selepasx beberapa minit kemudian si Adib bangun meminta FN untuk membuka siaran kartoon,611. Ini sememangnya sudah menjadi santapan jasmani mereka. Then disusuli dengan Afiq yang sedang mamai baru bangun dari tidur telah menanyakan FN, "asu, afiq da tengok detective conan yang ni". FnN menjawab, "oh, yeke? yelah asu tak tengok lagi.." Sedang FN asyik menonton detective conan the movie, tiba-tiba si Afiq dan Adib bergaduh hanya kerana r"remote" dua-dua tak nak mengalah dan tak dimakan dek pujuk. Untuk berlaku adil FN cube meminta remote yang telah di rampas oleh Afiq dari Adib tetapi Afiq xtak bagi. Kemudian tangixsan Adib yang memeningkan kepala+menyakitkan telinga telah membuatkan FN hilang sabar dan telah bertindak kasar dengan Afiq untuk mendapat remote. Akhirnya FN yang pegang remote dan Afiq menangis dan mengamuk. Setengah jam kemudian, keadaan semakin reda, alhamdulillah!

Begitulah ujian hari pertama FN di sana. Pengalaman yang kelakar jaga budak apabila si Adib suruh FN buat MILO AIS! then, dia cakap.."asu,ermm sedap! sama macam mama buat.." heww.heww, budsk ni memang pandai berkata-kata+menject+mengambil hati FN. tHEN, SI aFIQ plak suka ajak FN main catur...Walaupun tak mencabar lawan dia tapi sekurang-kurangnya FN dapat melepaskan gian untuk bermain chess.

2nd Day====>
Wah, dah masuk hari kedua..sekejap jer! FN fikir mungkin hari ini lebih mudah untuk menjaga budak-budak tetapi sangkaan FN tersasar. Pagi-pagi lagi si Amanda da mengigau. Bangun je dari tidur terus melalak cari mama. Then, die boleh sampai keluar kat pintu pagar sambil melalak-lalak cari mama. Last-last FN angkat dia bawak masuk dan biarkan dia meratapi pemergian mama dia ke sekolah. Tidak lama kemudian, tiada lagi tangisan amanda kedengaran dan mood dia da kembali ceria. Oh, senang jugak! Si Afiq and Adib sangat mudah dijaga kerana FN tak perlu nak fikir makan, mandi or ape-ape keperluan dieorang kerana keperluan tu semua dah ditampung oleh siaran-siaran karton dan game, so memang senang keje FN.Tapi masalah yang menimpa FN pada ketika itu ialah mood Dhia Qaseh yang tak boleh diletak! nak berdukung jer, letih mak cik. FN rase dia macam sakit perut jer sebab kebiasaannya, dia la paling mudah dijaga., tapi hari ni FN letak jer, mula la die hekk,heekkk..aduh, letih jugak mendukung die sampaikan dia tertido atas bahu FN. Dan pengalaman yang paling pahit sekali ialah FN tak mandi dari pagi sampai petang, terpaksa tunggu mama depa balik baru FN mandi. Nasib baik la FN sempat untuk solat, alhamdulillah.

Last Day===>
Hari ini merupakan hari yang FN nanti-nantikan.Alhamdulillah, hari ni pun tak da keje sangat, juz bagi Dhia susu dan mandikan jer sebab lagi tiga orang tu abah die tolong jaga, nasib baik abah dieorang cuti hari tu. So, selepas dah selesai semuanya, FN pun siap-siap packing barang untuk balik ke rumah kak jidut. Dalam kurang pukul 10, my bestfriend, abang naza jemput, alhamdulillah! Kemudian alang balik pukul 11 lebih la, so 11.45 FN bertolakd dari KL ke Seremban. Jadi masa nak balik tu, alang dengan murah hati telah memberi hadiah@gaji selama tiga hari FN menjaga anaknya,alhamdulillah.seronok sangat!



Alhamdulillah, hasil daripada gaji pertama, dapatlah FN beli kasut idaman yang terbaik dan berkualiti! Jenama Sembonia, mesti korang semua ingat kasut ini mahal..(^_*)..(maaf, FN saje perasan sendiri,sebab ni la kasut pertama yang termahal yang pernah FN beli)..tapi sebenarnya tak mahal sangat pun sebab ade sale, dapat la 30%! Huhuhuh...I love it so much, sampai ade orang berniat nak ambik kasut ni kerana FN SAYANGKAN kasut ni.Selesa sangat pakai kasut ni, tak terasa panas pun, walaupun "berstokin" (tebal sikit dari sarung kaki) hitam.
Ok, FN undur diri dulu. sEE you later!

Wsalam.

Thursday, January 13, 2011

Sharing is Loving

Assalamu'alaikum wbt kepada semua para pengunjung yang dirahmati sekalian.
Apa khabar semua?? Harap-harap dalam keadaan yang sihat hendaklah.
'Alhamdulillah, malam ni FN terpanggil untuk menulis entry "sharing is loving" ini kerana suggestion dari kawan lama yang sama sekolah di SKPS, Ushna Syuhada.

InsyaAllah, malam ni FN akan menulis entry yang berlabel "hot oven". Agak-agak boleh teka tak ape maknanya?? Okay, selalunya bile dengar jer perkataan "oven". automatically kite mesti akan tertanya-tanya, bakar kek ke atau bakar kuih dan sewaktu dengannya lar. Confirm takkan lari dari memikirkan tentang "oven"=kek (mesti ada kene -mengena!

So, what I am going to sharing with you all and especially dedicated to my friend, Ushna is recipe layer of cheese cake, means kek lapis cheese (keju). Pernah dengar tak?? Kek ini sangat popular di Sarawak sebab kakteh FN dapat resepi ini dari kawannya yang berasal dari Sarawak. So, memang jarang lar dengar kek lapis cheese ini di semenanjung. FN rasa kalau kakteh tak buat untuk FN maybe FN takkan pernah tahu tentang kek ini, Thank You sifu! Pernah sekali FN buat untuk bagi kawan rase dan secara kebetulan memang rezeki ustazah Rosliza dan Cikgu a (maaf, tiba-tiba lupa name cikgu tu sebab cikgu tu tak mengajar FN) (n_n) kerana dapat merasa kek tu. Then, kedua-dua cikgu tersebut meminta resepi juga dari FN. Yang FN terharu tu ustazah tak pernah rase dan dengar tentang kek ni dan die betul-betul sukakannya, alhamdulillah!
Seronok yer bila dapat sharing sesuatu yang baik dengan seseorang, that why this tittle "sharing is loving"

Actually, for yours information; to make this cake is very easy, as simple as abc!!! Nak tahu kenapa?? okay, pernah makan kek batik sawa?? Ha,lebih kurang sama cara nak buat kek lapis cheese dengan kek batik sawa!!

Okay let's start==>


Bahan-bahan utama:
**350g cream cheese (tak kisah jenama ape)
**250g reduce cream or whipping cream (mana2 salah satu)
**250g butter ( 1 buku la )
** 1 cawan gula ( gunelah cawan yang minum teh tu)
**1 bungkus Biskut merry

Cara-cara:
1.Putarkan cream cheese+reduce cream+butter+gula sehingga kembang.(+10 minit)
2.Ambil plastik or kertas minyak, letakkan didalam loyang yang hendak digunakan.
3.Mulakan dengan melapis cream cheese yang telah diputar sehingga kembang tadi sehingga memenuhi ruang di dalam loyang.
4.Kemudian susun atur biskut merry sehingga memenuhi ruang loyang.
5.Ulang langkah *3 dan *4 secar berselang-seli sehingga cream cheese habis di gunakan.
6.Last but not least, masukkan cake tersebut didalam peti sejuk








ok, da siap masuk dalam peti sejuk untuk dibekukan. Kek ni tak perlu bakar yer!!
juz masukkan dalam peti sejuk dan boleh lah dimakan.


Cara-cara nak buat coklat Ganache:
*(coklat ganache ni sebagai hiasan atau topping, untuk menambahkan keenakan rase)

**coklat masakan ( ikut suka hati la nak masak berapa gram,"agak-agak la")
**whipping cream o reduce cream ( +/- setengah daripada isipadu sebenar)

caranya, boiledkan kedua-dua bahan sehingga coklat cair dan siram diatas kek lapis cheese yang telah dibekukan!


Naaaaa..siaplah sudah kek lapius cheese kita..then boleh lar letak sebarang hiasan mengikut citerasa anda..
SELAMAT MENCUBA..

See You later..
Wsalam (^_*)

Lembaran BARU!!!




Assalamu’alaikum wbt..
Alhamdulillah,,setinggi-tinggi kesyukuran FN ucapkan kepada Allah swt kerana masih lagi dipinjamkan nyawa yang sangat berharga ini untuk membuka lembaran baru bagi blog yang sudah sekian lama terbengkalai ini.

Alhamdulillah juga kerana FN sudah berjaya transfer entry-entry yang lama kepada blog baru ini. Hal ini kerana blog lama ”Mencari Cahaya Cinta-Mu” ade sedikit masalah yang menyebabkan FN terpaksa mengambil keputusan untuk men”delete” blog tersebut. Untuk pengetahun sahabat-sahabat sekalian blog baru ini telah di”upgrade” seperti

Mencari cahaya cinta-mu+English diary milk=MUSAFIR CINTA ILAHI.

Alhamdulillah,, segala puji bagi Allah yang Maha Esa..kerana FN dapat ”open blog” ni yang kini sudah berwajah baru (^_^) untuk berkongsi sedikit ilmu atau mungkin pengalaman or maybe ceritera yang boleh diambil pengajaran bersama. InsyaAllah..

"Pegang 'batu kesyukuran'...ucapkan 3 kesyukuran....”
Ingat lagi tak entry ni..huhuhu..

Jadi saya da ucapkan 3 kesyukuran, korang dah ke belum..?.Sebenarnya banyak ye nikmat kesyukuran yang Allah berikan kepada kita, Cuma kite je kadang-kadang lupa untuk bersyukur kepadanya?? Jadi, cubelah ucapkan alhamdulillah sebagai tanda kesyukuran kita padanya sekurang-kurangnya 3 kali. Tak perlukan batu kesyukuran pun tak pe kalau kite sentiase ingat untuk mensyukuri setiap nikmatnya.

InsyaAllah, dengan bermulanya entry ini, maka bermulalah ”blog walking Musafir Cinta Ilahi 2011”. Jadi, di sini saya ingin memberitahu bahawa recently post entry Jan 2011 sebenarnya adalah entry yang lama dalam blog Mencari Cahaya Cinta-Mu yang telah saya pindahkan. Harap maklum.

Okay, saya tak sabar nak mulakan entry yang baru.Maybe selepas ni, sehingga bertemu kembali.. See you later!
Wasalam.

Wednesday, January 12, 2011

Makna sebuah HADIAH



Assalmu'alaikum...
Islam menganjurkan umatnya agar saling mendekatkan hati,saling bersaudara dan mencintai satu sama lain. Antara cara yang disarankan ke arah keakraban itu adalah dengan memberikan hadiah. AAmalan ini dikatakan mampu menghilangkan kabut hati, memadamkan api permusuhan, menenangkan kemarahan dan melenyapkan rasa iri hati dan dengki.

Hadiah akan membawa kesan perdamaian,rasa cinta dan penghargaan daripada si pemberi kepada si penerima. Disebabkan itu juga , Rasulullah menganjurkan amalan memberi dan menerima hadiah kerana amalan ini adalah pengaruh tersendiri.

Baginda bersada yang bermaksud,
"Saling memberi hadiahlah kalian, nescaya kalian akan saling mencintai."(Riwayat Bukhari)

Pesan Baginda lagi,
"Penuhilah undangan orang yang mengundang, janganlah menolak hadiah..."(Riwayat Ahmad dan Bukhari)

Dalam suatu riwayat ada diceritakan bahawa salah satu hadiah yang tidak pernah ditolak oleh Rasulullah adalah wangi-wangian. Malah Rasulullah ada juga berpesan mengenai hal ini,
"Siapa saja yang dihadiahi 'raihan' (wangi-wangian), maka janganlah menolaknya sebab ia ringan dibawa, namun sedap baunya." (Riwayat Muslim)

Pemberian hendaklah didahulukan kepada kaum keluarga terdekat seperti ibu bapa, adik-beradik dan suami isteri. Selain itu, boleh juga mendahulukan orang yang dekat di hati kita. Imam Bukhari ketika mengulas mengenai siapa yang lebih dahulu harus diberi hadiah, telah mengetengahkan dua hadis . Yang pertama, beliau menyarankan kepada si penanya agar mendahulukan pemberian hadiah kepada pak cik dari sebelah ibu dan yang kedua ditanya padanya, mana antara dua jiran yang patu didahulukan , beliau menjawab,"Yang paling dekat pintunya dengan kamu.

Balas budi melalui DOA

Assalamu'alaikumm..
Dalam kehidupan bermasyarakat, kita tidak terlepas daripada tuntutan untuk berbudi dan menerima budi daripada orang lain. Sama ada di rumah, pejabat atau kejiranan, kita saling bergantung antara satu sama lain dan mahu tidak mahu harus belajar untuk menabur budi, menerima budi yang diberikan orang lain.

Bagaimana kita ingin membalas jasa kedua-dua ibu bapa kita??

B
erbudi tidak semestinya dengan wang ringgit dan harta benda. Tetapi budi juga boleh diberikan dalam bentuk tunjuk ajar, nasihat, pengajaran, sokongan dan amalan baik.

Membalas budi pula tidak semestinya dengan menabur kebaikan yang sama. Tetapi memadai juga jika membalas kebaikan yang diterima dengan mendoakan kebaikan untuk si budiman tersebut. Demikianlah yang dikatakan, orang berbudi, kita berbahasa, orang memberi, kita merasa.

Rasulullah bersada yang bermaksud:
"Sesiapa yang berbuat baik kepada kamu maka hendaklah kamu membalasnya. Kalau kamu tidak terdaya membalasnya maka berdoalah selalu baginya sehingga kamu mengetahui bahawa kamu telah berterima kasih kepadanya kerana Allah sentiasa membalas kebaikan (orang yang berbuat baik) lagi mengasihi orang yang bersyukur" (Riwayat Tabrani)

Foto ComeL ^^;