Saturday, March 16, 2013

BTN (bestfrens Till Jannah)

Assalamualaikum semua..

Ya Allah Keje berlmbak ni..
tp 
Nak jugak post entry baru about my bestfren, Hanani!!!!
 
Semaalam FN msg dia sje, rinduu sgt kat die :')
Sedih rasa nak nangis!

FN buat fb tuk die tp dia malas nak bljr fb lgi sbb die nak exm,,ok fine..
Die call FN kiteorg borakla..huha..huha..

Lepas tu FN pula call die, dah la die celcom n FN maxis, tp xpela...dah lama sgt xcontact..kiteorg borak..
Fn kongsi masalah FN dgn die, psl result, n psl FN xkuat kat sini.. sedihh..dan die still mcm dlu ttp dgr cerita2 FN, dan paling gembira, dia dpt Dekan sem ni.. cayalahhh.. tahniahhhhh sayang. (don't misunderstand) lillahhita'ala..

Lepas tu FN tnye die da beli kereta ka? yuppp..mak die belikan die kereta viva-warna hitam, fav. die..syukurrr n gmbira juga utk die....alhamdulillah... =))

tgh sedap2 berborak2, kredit FN hbis, then die pula call smpai kredit die hbis juga...=))
Lps tu FN sedih sgtttttt... rinduuu kat diee..hmpir  stgh thun xjupe... rsanya sejak FN masuk U ni...kami xpernh jupe lgi... Ya Allah pertemukan kami.... Jga die dan pelihara Hanani sekeluarga dr mara bhaya...amin.. 

Ya Allah, FN sayang Hanani krana Allah Ta'ala.. =)), moga ikatan pershbtn kite berkekalan.. aminnn...

hihihi... kaq geddd!!! (kaq gedikk)

Wednesday, March 13, 2013

Betulka Tempatku kat sini??

Assalamualaikum...bismillah..


FN nangis lagi Ya Allah. FN sedih sangat, FN sedih bukan sebab result w/pun yer result FN antara yang terendah, FN tetap redha, FN yakin padamu Ya Allah. FN xtau nak mengadu pada siapa da Ya Allah. Ya Allah, betul ka tempat FN kat hukm ni.. FN rsa apa yang FN buat xpernah betul. Fn rendah dri sngt ni Ya Allah, macammne FN nk kuat ni Ya Allah, bantu FN Ya Allah. Semua salah FN sebab share gambar tu.. Semua gmbr FN nak share~FN kene ambil pengajaran dr semua ni. Kuatkan FN Ya Allah..

Sebab FN share gmbr ni, Penyelia FN marah pd kwn2 FN. Ya Allah kuatkan kwn2 FN.

Doakan FN kuat jika disini mmg tempt FN!

Monday, March 4, 2013

Surat Untuk Coordinater!

Bismillahhirrahmanirrahim
assalamualaikum wbt

Baru balik dri skolah pukul 6 tadi.. Hari yang meletihkan, harini ramai sgt orang "tegur" FN. Alhamdulillah, semakin hari ini FN rasa smakin baik,permulaan minggu yang baik jugala, even walaupun harini FN nangis??? FN pun da takda rasa takut sebab FN dapat rasakan Allah sentiasa ada bersama FN. Cuma kalau ada subject yang memerlukan presentation, FN cuak skit la.. 

Dan Hari ini, saya ada kelas bersma coordinater sy yang comel.. act. FN paling juga dengan kelas beliau sbb beliau suka berkomunikasi paralanguistic dgn FN. FN je dapat rsa dan faham msg yang beliau sampaikan utk FN dan beliau punya kelas sgt sempoi sbb beliau mmg akan suruh kiteorg present dan beliau suka trigger otak kami. It's very good actually but FN masih xdapat nak involve dgn baik sbb FN lemah lah bab fikir2 ni dan nak kne share pendapat depan kwn2~ FN malu n rasa rendah  diri sangat..

and today I become centre of attraction! FN okay and  challenges myself

Al-kisahnya bermula apabila minggu lepas FN stress and down juga dan banyak post2 smething yang obviously show, FN ada masalah besar sgt..macam orang lain xda masalah. Dan memang kebanyakan kawan2 FN dan CI dan coordinater bacalah post fatin tu. So, when FN masuk kelas beliau harini, sementara menunggu si pojan masuk, Puan tanya pasal sepanjang minggu lepas yang berlalu, dia minta salah seorang dari kami komen, seminggu dalam sem 2 yang berlalu mggu lepas. 1st Puan minta pendapat Bie. Masa FN dengar Bie cakap, FN dapat rasakan yang FN bakal ditanya dan FN mcm da bina ayat da,jika ditanya tp mind set FN jugak cakap, kalau FN dipaksa share, FN mmg xboleh dan akan menangis, then selepas Bie hbis cakap. Puan cakap:

"okay fatin, saya nak kamu share apa masalah kamu, saya nampak kamu down sgt mggu lepas, sebabkan kamu down, sy down juga"

Bila FN dengar je Puan ckp yang dia down sama, FN xboleh tahan air mata ni.. on the spot die mengalir deras, n as usual, FN xdpt nak share dalam keadaan mcmtu. Act. ramai yang tanya FN apa masalah FN, antaranya abang naza, kawan FN afrina, n bila FN certa masalah FN secara bertulis or "chat" or "msg", mmg FN boleh nangis, inikan Puan tanya direct,lgila FN nangis..huhu.. Act. Fn terharu n berterima kasih sangat kepada meraka yang risaukan FN.. cuma kalau mereka xkenal FN la dan mungkin ada salah fhm juga. Ada kawan baik FN, kami duk sebelah bila dia nmpk FN nangis, dia mcm xpercaya sebab dia tahu yang FN ni selalu ceria, senyum n dieorg xboleh detectla masalah FN.. hihihi... ;p.. So, insyaAllah Fn nak tulis surat ni n send kat msg Fb Puan. FN xnak Puan risau:

"Assalamualaikum wbt Puan, saya minta maaf sebab Puan risau dan rasa down sebab sy. Memang sy ada masalah. Okay first saya xfrust pun fail 2 subject sbb sy mmg deserve utk gagal tu, saya redha, tu bukan masalah saya.Saya akan usaha lebih lagi utk sem 2 ni dan utk resit paper sem 1 nati, insyaAllah

Saya start stress dan agak risau bila msa feedback anpb tu, apa yang Dr Wahidah ckp sume betul n bila Dr ckp beliau  xnak kami resit paper anpb kalau boleh sebab susah bila resit paper. Masa balik tu sy banyakla muhasabah diri, setiap kali saya muhasabah memang saya menangis. Saya memang suka menangis,bila saya ada masalah atau apa2 saja, sy akan menangis,bukan sebab bila saya nangis saya akan mengadu kat Allah masalah saya dan lepas tu saya rsa tenang, kuat dan fikir positif.

Lepas tu, sy stress lagi masa esok tu, sy kene present adult nursing dan sy xprepare, malam tu sy nak buat slide utk review tjuk cvs, tp sy blurr habis n xde guide apa yang sy nak buat.. saya nangis lagi, sy rasa tension sbb sy kene bljr anpb ni,honestly, sy xminat bio n kne bca buku tebal2, n sejak dri upsr dulu sampai matrik, sy xpernah dapat subjek sains/bio A. Saya susah nak faham mechanism n kalau baca skali, xleh nak msuk terus. Otak sy ni mmg slow sikit. Sy rsa tension sbb kene belajar bio, smpai kdg2 sy terfikir nak kluar dr nursing, tp bila fikir scara positifnya, sy rsa ujian ni ada smthing-"good hikmah" yang sy perlu cari dlm course ni,dan disebabkan sy xnak susahkan family sy, xnak kecewakan family sy, sy nak teruskn nursing ni insyaAllah. 

Kemudian, esok masa nak present adult nursing, laptop hbis bateri n slide xsempat nk msuk pendrive, kump. sy present last..masa tu sy nangis lagi time kwn2 tgh present sbb point yang nak sy ckp da xde. Dan sy rasa Allah betul2 tlg sy, dsebabkan kump sy last, kump kami xyah present sbb kump. lain da mcm sentuh tjuk kiteorg, alhamdulillah, sy rsa lega sgt. Dan sejak itu, sy fikir positif sgt dan hanya mengadu dan harap pada Allah.

Cuma masalah saya sekarang ni, sy mmg paling takut bab nak kene present, sebab sy rsa rendah diri dan malu, dan saya paling tkut n xsuka nak jwb soalan yg minta pendapat sy sebb sy mcm xboleh nak fikir n bg pendapat on the sport, sy rsa blur n slow n sy juga xyakin dgn pendapat sy dan biasanya sy mmg xleh nak fikirla.. Saya tahu Puan da banyak kali point sy n cuba bantu sy utk berckp. Setiap kali Puan cabar sy, sy cuba yg terbaik tp ia makan masa juga, bukan sy xcuba, sy cuba sgt dan skrg sy rsa ada improvement sbb sbelum sy present sy akan niat sy present keranan Allah dan sy nak kwn2 fhm dan sy nak present yg terbaik. Sy cuba Puan cume ia take time la.

Puan jgn risau n rsa down dgn sy tau, sy mmg suka menangis, bukan sbb lemah, cuma xkuat n bila sy nangis sy pasti akan kuat! dan tadi sy menangis sbb sy sedih Puan down sbb sy dan sy nangis sbb Puan suruh sy share mslah dlm keadaat sy xbersedia dan kira sy dipaksa bercakap. Jadi kat sini sy nak minta maaaffff sgt222!! sbb kan perangai sy, sy akan cuba improve diri sy, smakin hari smakin baik! stiap hari menjadi lebih kuat! Setiap masa mnjadi sgt bersemngat! Sy bukan xnak jupe Puan, sy malu akan menagis lagi depan Puan, sy xsuka tunjuk tngisan sy depan orang..mintaa maaf yer Puan. Terima kasih atas usaha Puan selama ni, bagi saya msa lagi utk perbaiki diri sy"

So, FN nak stop, nak mndi n nk p tesco beli barang.. Hrini ramai yang pandang n renung FN slps FN nangis.. FN tau semua orang pun ada masalh,..jgn risaukan FN okay! Tadi masa inject vaccine, CI Zura tanya, FN kenapa? xsihat ka? ada masalah ka? n msa p kedai Cindy pun, cindy tnya benda yang sama.. muka FN pucat sgt ke??? (aaahhhh..mesti huduh giler kan)..hihihi.. OK..tq for reading.. annyionggggg~

Saturday, March 2, 2013

Nangis Menguatkan diri?

Bismillahhirrahmanirrahim...


Assalamualaikum wbt...

how to start? I'm very happy today because have a short conversation with my bro, abang naza for sure! He start msg FN, tnye apa mksud status yang FN tag kat dia di fb:
 

So, FN reply his msg and tell the story..blaaaa.. n msa msg dengan die FN boleh nangis.. FN mmg mudah sangat nangis.. dan kali ni FN menangis sbb terharu sgt.. FN bersyukur dapat family skrg ni.. esp. I have my bro yg sgt sporting n i;m sure he loves me, FN pun sayang semua family FN

For your info. FN honestly, FN mmg manja dan rapat dengan adik beradik FN esp. abang naza, kakbi n kjidut (kajidut FN xprefer tuk citer msalah peribadi coz, die pun xminat sgt nk dengar, kajidut rpt sbb die slalu berjasa dalam bwak FN jln or hantr n jemput FN but later, mayb FN akn specific to tell story about her.. ;) , insyaAllah).. So, kat sini FN nak ckp yg FN mmg xbpe rapat mean xprefer cerita masalah dgn parent.. selalu apa2 msalah FN parents akan tau dr adik-beradik FN. kadang2 FN jeles dgn mereka yg rapat sgt dgn parent esp. dgn mak mereka, bila ada masalah, call mak, cerita mak.. FN kalau boleh, nak juga mcm tu.. tp FN tak biasa n FN rsa mak FN pun jenis malu yg nak tnya apa masalah FN  n mak pun kalau apa2 for example, die xrestu hubungan cinta FN.. dia xkan ckp dgn FN directly..mak biasa rapat dgn kaktehla yg FN nmpak..so, kakteh or siblings yg lain yang bgtau kat FN.. FN xkisah as long FN tau mereka sygkan FN dan utk kebaikan FN.. 

FN juz harap.. FN dapat membalas jasa mereka (mgkin xterbalas) but for surely, FN nk tgk mereka bahagia, bangga dgn FN dan bersyukur dpt anak mcm FN T_T (w/pun FN bukanlah ank yg baik pun..) FN harap juga FN dapat rapat dgn mak FN mcmmne kwn2 FN rapat dgn mak dieorang suatu hari nanti...insyaAllah, dan FN juga harap FN bila da ade ank nati, FN dapat jdi kwn karib kepada anak FN ..aminn..

ok, kat bwh ni ade beberapa nasihat abang FN kat FN, FN happy dan terharu sgt sbb die perihatin sngt kat FN dan mmg the best brother in the world..Alhamdulillah.. oh yer, kelakar, once of my ideal husband is have a characteristic of my bro:

1. nama die-nazarudin (hehe..act. xkisah pun)
2. hidung mancung.
3.hitam manis
4. of coz, akhlak die n how he treat me.. i like

so, this is her advice for me.. tq bang:


Yup.. what he say is right! I know it also..and I  want to take this as my challenges!


Yupp...mmg die cdgkan dan for sure Allah pun da takdirkan dan da tertulis di luh mahfuz.. n FN sgt excited to see the hikmah of all this, n I"m sure that I will get something that good for me and others..insyaAllah..




First time, got msg yg sgt pnjg dri die.. n tahniah, die dpt pointer yg baik..gembira sgt tuk die, bila FN semua msg die ni, semua..FN nangis sbb terharu, sedih..tq bro.. =)), Now I have smgt! kyakkkk~aminn.. He also single, like me! I have guest it when he back for sem break, 3 week ago.. but he don't want to story to me.. it okay.. "I'm for you bro!"

Yup..insyaAllah, mmg sem 2 ni lagi tought n den akan bljr bersungguh n usaha luar biasa.

It okay bang, kita sama2 hbis belajar n xyah fikir psl cinta ni.. smoga ko dapat jodoh yg lebih baik.. kalau ko  da hbis bljr n da sedia nak kawin, ckp je kat den.. den ade ramai calon yg baik tuk ko..ko nk dokter ka nurse?? hihihi.. 

Oh yer, when I'm form 1-3, I single n mmg malas n xde nafsu pun nk bercinta, coz waste my time... but even I hav no boyfrend, for that time, I have my brother that I treat like my boyfriend n I always, tell a story about him to my friend n when my friend got annoyed, they will say " hmm, xhbiss2 la tu pasal abang die".. haha..of cozesss.. because I'm proud n grateful to have a brother like him.. =)).. so, I understand if you want to say that I'm obsess to my brother or you also got annoyed..it okay, i'm fine.. n understand.. ;p.. I hope he will kekalkan (stay on his attitude now) and tingkatkan lagi ilmu dan ibadatnya dlm mendekatkan dirinya kps Allah ( like what my special friend advise to me)

p/s: haha..bila baca smula.. entry ni mcm xde kene mngena dgn tjuk sgt.. okay, last.. as conclusion.. lain org lain cara mereka utk mndpt kan smngt dan kekuatan bila ada masalah, but me, I love and prefer menangis when i'm down or I have a problem because when I'm cry, automatic I will remember Allah and because of that, I get the spirit, I feel very peace and when I cry, I will muhasabah n I will share and story (mengadu) pada Allah dan sngat best dapat menangis kerana Allah... sgt tenang... We normally heard and know that women is weak, sensitive, like crying,her heart is very soft.. yaa! i'm admit it.. I'm proud to be muslimah.. =)) n I love this situation of me.. because I can feel that He is very close to me.. thank you Allah.. kekalkan perasaan ini dalam diriku Ya Allah dan kuatkan aku! aminnn..

So, llastly, lagu that i recommed to you for who that have same prob. like me..  first think positive abou your prob. How big your prob, just say, "wahai ujian, aku ada Allah yang Maha besar" He is there for me, for us.. so don't worry, juz believe in Him..pleasee.. Dulu 1st lagu FN suka when I have masalah, Rahmat ujian, but Now lagu baru..which are, Ujian hidup n make me strong! Jom jadi hamba yg kuattt!! selamat mendengar =))


Ujian Hidup


MAke me strong..

wsalam..=))

Foto ComeL ^^;