Saturday, March 2, 2013

Nangis Menguatkan diri?

Bismillahhirrahmanirrahim...


Assalamualaikum wbt...

how to start? I'm very happy today because have a short conversation with my bro, abang naza for sure! He start msg FN, tnye apa mksud status yang FN tag kat dia di fb:
 

So, FN reply his msg and tell the story..blaaaa.. n msa msg dengan die FN boleh nangis.. FN mmg mudah sangat nangis.. dan kali ni FN menangis sbb terharu sgt.. FN bersyukur dapat family skrg ni.. esp. I have my bro yg sgt sporting n i;m sure he loves me, FN pun sayang semua family FN

For your info. FN honestly, FN mmg manja dan rapat dengan adik beradik FN esp. abang naza, kakbi n kjidut (kajidut FN xprefer tuk citer msalah peribadi coz, die pun xminat sgt nk dengar, kajidut rpt sbb die slalu berjasa dalam bwak FN jln or hantr n jemput FN but later, mayb FN akn specific to tell story about her.. ;) , insyaAllah).. So, kat sini FN nak ckp yg FN mmg xbpe rapat mean xprefer cerita masalah dgn parent.. selalu apa2 msalah FN parents akan tau dr adik-beradik FN. kadang2 FN jeles dgn mereka yg rapat sgt dgn parent esp. dgn mak mereka, bila ada masalah, call mak, cerita mak.. FN kalau boleh, nak juga mcm tu.. tp FN tak biasa n FN rsa mak FN pun jenis malu yg nak tnya apa masalah FN  n mak pun kalau apa2 for example, die xrestu hubungan cinta FN.. dia xkan ckp dgn FN directly..mak biasa rapat dgn kaktehla yg FN nmpak..so, kakteh or siblings yg lain yang bgtau kat FN.. FN xkisah as long FN tau mereka sygkan FN dan utk kebaikan FN.. 

FN juz harap.. FN dapat membalas jasa mereka (mgkin xterbalas) but for surely, FN nk tgk mereka bahagia, bangga dgn FN dan bersyukur dpt anak mcm FN T_T (w/pun FN bukanlah ank yg baik pun..) FN harap juga FN dapat rapat dgn mak FN mcmmne kwn2 FN rapat dgn mak dieorang suatu hari nanti...insyaAllah, dan FN juga harap FN bila da ade ank nati, FN dapat jdi kwn karib kepada anak FN ..aminn..

ok, kat bwh ni ade beberapa nasihat abang FN kat FN, FN happy dan terharu sgt sbb die perihatin sngt kat FN dan mmg the best brother in the world..Alhamdulillah.. oh yer, kelakar, once of my ideal husband is have a characteristic of my bro:

1. nama die-nazarudin (hehe..act. xkisah pun)
2. hidung mancung.
3.hitam manis
4. of coz, akhlak die n how he treat me.. i like

so, this is her advice for me.. tq bang:


Yup.. what he say is right! I know it also..and I  want to take this as my challenges!


Yupp...mmg die cdgkan dan for sure Allah pun da takdirkan dan da tertulis di luh mahfuz.. n FN sgt excited to see the hikmah of all this, n I"m sure that I will get something that good for me and others..insyaAllah..




First time, got msg yg sgt pnjg dri die.. n tahniah, die dpt pointer yg baik..gembira sgt tuk die, bila FN semua msg die ni, semua..FN nangis sbb terharu, sedih..tq bro.. =)), Now I have smgt! kyakkkk~aminn.. He also single, like me! I have guest it when he back for sem break, 3 week ago.. but he don't want to story to me.. it okay.. "I'm for you bro!"

Yup..insyaAllah, mmg sem 2 ni lagi tought n den akan bljr bersungguh n usaha luar biasa.

It okay bang, kita sama2 hbis belajar n xyah fikir psl cinta ni.. smoga ko dapat jodoh yg lebih baik.. kalau ko  da hbis bljr n da sedia nak kawin, ckp je kat den.. den ade ramai calon yg baik tuk ko..ko nk dokter ka nurse?? hihihi.. 

Oh yer, when I'm form 1-3, I single n mmg malas n xde nafsu pun nk bercinta, coz waste my time... but even I hav no boyfrend, for that time, I have my brother that I treat like my boyfriend n I always, tell a story about him to my friend n when my friend got annoyed, they will say " hmm, xhbiss2 la tu pasal abang die".. haha..of cozesss.. because I'm proud n grateful to have a brother like him.. =)).. so, I understand if you want to say that I'm obsess to my brother or you also got annoyed..it okay, i'm fine.. n understand.. ;p.. I hope he will kekalkan (stay on his attitude now) and tingkatkan lagi ilmu dan ibadatnya dlm mendekatkan dirinya kps Allah ( like what my special friend advise to me)

p/s: haha..bila baca smula.. entry ni mcm xde kene mngena dgn tjuk sgt.. okay, last.. as conclusion.. lain org lain cara mereka utk mndpt kan smngt dan kekuatan bila ada masalah, but me, I love and prefer menangis when i'm down or I have a problem because when I'm cry, automatic I will remember Allah and because of that, I get the spirit, I feel very peace and when I cry, I will muhasabah n I will share and story (mengadu) pada Allah dan sngat best dapat menangis kerana Allah... sgt tenang... We normally heard and know that women is weak, sensitive, like crying,her heart is very soft.. yaa! i'm admit it.. I'm proud to be muslimah.. =)) n I love this situation of me.. because I can feel that He is very close to me.. thank you Allah.. kekalkan perasaan ini dalam diriku Ya Allah dan kuatkan aku! aminnn..

So, llastly, lagu that i recommed to you for who that have same prob. like me..  first think positive abou your prob. How big your prob, just say, "wahai ujian, aku ada Allah yang Maha besar" He is there for me, for us.. so don't worry, juz believe in Him..pleasee.. Dulu 1st lagu FN suka when I have masalah, Rahmat ujian, but Now lagu baru..which are, Ujian hidup n make me strong! Jom jadi hamba yg kuattt!! selamat mendengar =))


Ujian Hidup


MAke me strong..

wsalam..=))

0 comments:

Foto ComeL ^^;