Monday, March 4, 2013

Surat Untuk Coordinater!

Bismillahhirrahmanirrahim
assalamualaikum wbt

Baru balik dri skolah pukul 6 tadi.. Hari yang meletihkan, harini ramai sgt orang "tegur" FN. Alhamdulillah, semakin hari ini FN rasa smakin baik,permulaan minggu yang baik jugala, even walaupun harini FN nangis??? FN pun da takda rasa takut sebab FN dapat rasakan Allah sentiasa ada bersama FN. Cuma kalau ada subject yang memerlukan presentation, FN cuak skit la.. 

Dan Hari ini, saya ada kelas bersma coordinater sy yang comel.. act. FN paling juga dengan kelas beliau sbb beliau suka berkomunikasi paralanguistic dgn FN. FN je dapat rsa dan faham msg yang beliau sampaikan utk FN dan beliau punya kelas sgt sempoi sbb beliau mmg akan suruh kiteorg present dan beliau suka trigger otak kami. It's very good actually but FN masih xdapat nak involve dgn baik sbb FN lemah lah bab fikir2 ni dan nak kne share pendapat depan kwn2~ FN malu n rasa rendah  diri sangat..

and today I become centre of attraction! FN okay and  challenges myself

Al-kisahnya bermula apabila minggu lepas FN stress and down juga dan banyak post2 smething yang obviously show, FN ada masalah besar sgt..macam orang lain xda masalah. Dan memang kebanyakan kawan2 FN dan CI dan coordinater bacalah post fatin tu. So, when FN masuk kelas beliau harini, sementara menunggu si pojan masuk, Puan tanya pasal sepanjang minggu lepas yang berlalu, dia minta salah seorang dari kami komen, seminggu dalam sem 2 yang berlalu mggu lepas. 1st Puan minta pendapat Bie. Masa FN dengar Bie cakap, FN dapat rasakan yang FN bakal ditanya dan FN mcm da bina ayat da,jika ditanya tp mind set FN jugak cakap, kalau FN dipaksa share, FN mmg xboleh dan akan menangis, then selepas Bie hbis cakap. Puan cakap:

"okay fatin, saya nak kamu share apa masalah kamu, saya nampak kamu down sgt mggu lepas, sebabkan kamu down, sy down juga"

Bila FN dengar je Puan ckp yang dia down sama, FN xboleh tahan air mata ni.. on the spot die mengalir deras, n as usual, FN xdpt nak share dalam keadaan mcmtu. Act. ramai yang tanya FN apa masalah FN, antaranya abang naza, kawan FN afrina, n bila FN certa masalah FN secara bertulis or "chat" or "msg", mmg FN boleh nangis, inikan Puan tanya direct,lgila FN nangis..huhu.. Act. Fn terharu n berterima kasih sangat kepada meraka yang risaukan FN.. cuma kalau mereka xkenal FN la dan mungkin ada salah fhm juga. Ada kawan baik FN, kami duk sebelah bila dia nmpk FN nangis, dia mcm xpercaya sebab dia tahu yang FN ni selalu ceria, senyum n dieorg xboleh detectla masalah FN.. hihihi... ;p.. So, insyaAllah Fn nak tulis surat ni n send kat msg Fb Puan. FN xnak Puan risau:

"Assalamualaikum wbt Puan, saya minta maaf sebab Puan risau dan rasa down sebab sy. Memang sy ada masalah. Okay first saya xfrust pun fail 2 subject sbb sy mmg deserve utk gagal tu, saya redha, tu bukan masalah saya.Saya akan usaha lebih lagi utk sem 2 ni dan utk resit paper sem 1 nati, insyaAllah

Saya start stress dan agak risau bila msa feedback anpb tu, apa yang Dr Wahidah ckp sume betul n bila Dr ckp beliau  xnak kami resit paper anpb kalau boleh sebab susah bila resit paper. Masa balik tu sy banyakla muhasabah diri, setiap kali saya muhasabah memang saya menangis. Saya memang suka menangis,bila saya ada masalah atau apa2 saja, sy akan menangis,bukan sebab bila saya nangis saya akan mengadu kat Allah masalah saya dan lepas tu saya rsa tenang, kuat dan fikir positif.

Lepas tu, sy stress lagi masa esok tu, sy kene present adult nursing dan sy xprepare, malam tu sy nak buat slide utk review tjuk cvs, tp sy blurr habis n xde guide apa yang sy nak buat.. saya nangis lagi, sy rasa tension sbb sy kene bljr anpb ni,honestly, sy xminat bio n kne bca buku tebal2, n sejak dri upsr dulu sampai matrik, sy xpernah dapat subjek sains/bio A. Saya susah nak faham mechanism n kalau baca skali, xleh nak msuk terus. Otak sy ni mmg slow sikit. Sy rsa tension sbb kene belajar bio, smpai kdg2 sy terfikir nak kluar dr nursing, tp bila fikir scara positifnya, sy rsa ujian ni ada smthing-"good hikmah" yang sy perlu cari dlm course ni,dan disebabkan sy xnak susahkan family sy, xnak kecewakan family sy, sy nak teruskn nursing ni insyaAllah. 

Kemudian, esok masa nak present adult nursing, laptop hbis bateri n slide xsempat nk msuk pendrive, kump. sy present last..masa tu sy nangis lagi time kwn2 tgh present sbb point yang nak sy ckp da xde. Dan sy rasa Allah betul2 tlg sy, dsebabkan kump sy last, kump kami xyah present sbb kump. lain da mcm sentuh tjuk kiteorg, alhamdulillah, sy rsa lega sgt. Dan sejak itu, sy fikir positif sgt dan hanya mengadu dan harap pada Allah.

Cuma masalah saya sekarang ni, sy mmg paling takut bab nak kene present, sebab sy rsa rendah diri dan malu, dan saya paling tkut n xsuka nak jwb soalan yg minta pendapat sy sebb sy mcm xboleh nak fikir n bg pendapat on the sport, sy rsa blur n slow n sy juga xyakin dgn pendapat sy dan biasanya sy mmg xleh nak fikirla.. Saya tahu Puan da banyak kali point sy n cuba bantu sy utk berckp. Setiap kali Puan cabar sy, sy cuba yg terbaik tp ia makan masa juga, bukan sy xcuba, sy cuba sgt dan skrg sy rsa ada improvement sbb sbelum sy present sy akan niat sy present keranan Allah dan sy nak kwn2 fhm dan sy nak present yg terbaik. Sy cuba Puan cume ia take time la.

Puan jgn risau n rsa down dgn sy tau, sy mmg suka menangis, bukan sbb lemah, cuma xkuat n bila sy nangis sy pasti akan kuat! dan tadi sy menangis sbb sy sedih Puan down sbb sy dan sy nangis sbb Puan suruh sy share mslah dlm keadaat sy xbersedia dan kira sy dipaksa bercakap. Jadi kat sini sy nak minta maaaffff sgt222!! sbb kan perangai sy, sy akan cuba improve diri sy, smakin hari smakin baik! stiap hari menjadi lebih kuat! Setiap masa mnjadi sgt bersemngat! Sy bukan xnak jupe Puan, sy malu akan menagis lagi depan Puan, sy xsuka tunjuk tngisan sy depan orang..mintaa maaf yer Puan. Terima kasih atas usaha Puan selama ni, bagi saya msa lagi utk perbaiki diri sy"

So, FN nak stop, nak mndi n nk p tesco beli barang.. Hrini ramai yang pandang n renung FN slps FN nangis.. FN tau semua orang pun ada masalh,..jgn risaukan FN okay! Tadi masa inject vaccine, CI Zura tanya, FN kenapa? xsihat ka? ada masalah ka? n msa p kedai Cindy pun, cindy tnya benda yang sama.. muka FN pucat sgt ke??? (aaahhhh..mesti huduh giler kan)..hihihi.. OK..tq for reading.. annyionggggg~

0 comments:

Foto ComeL ^^;