Thursday, March 10, 2011

Gelaranku2..-nostalgia!

Assalamu'alaikum...buhsannya~~ oh terigat kata-kata PMJ : "bila kau sepi ingatlah bahawa disisimu ada Pemerhati". FN bukannya buhsan apa .. rasa macam tak sabar nak sambung belajar .. nak sibukkan diri dengan kuliah+assignment..hihihhi.. FN sebenarnya tak sukalah masa FN terbuang sia-sia tapi apakan daya FN ni hanya insan biasa. So.. kadang-kadang tak sedar masa tu berlalu dengan lagho tanpa menegur kita pun =( .. bak kata PMJ -"masa itu ibarat air sungai yang mengalir .. apabila kita pijak pada kali yang pertama.. maka kita tidak akan dapat memijak air yang sama pada pijakan kedua."
Ohh~berharga sungguh masa itu..TAPI tula sikap kita walaupun kita tahu masa tu berharga sangat tapi kita tetap sia-siakan. Ya Allah, jadikanlah kami dalam golongan orang yang sentiasa menghargai masa..(n_n)..aminn~

So, bila dah buhsan ni..sampai utaralah fikiran FN melayang~hi hi hi [tapi takda maksud apa-apa] just bidalan je..saja nak pekenekan orang utara..hihihi..
so,hari ini FN ingat nak bukak story-rekodkan nickname2 FN semasa zaman sekolah dulu..banyak juga~hehehe..jadi sementara FN tak hilang ingatan lagi ni [lupa~].
jadi inilah jalan yang terbaik untuk menyimpan semua kenangan itu..

[Jom-jom masuk ke zaman sekolah FN semasa form 5] =))

SITUASI 1: Dalamm kelas cikgu Zarina = NAZARI

Cikgu Nazari merupakan guru kelas 5 Iltizam.
Beliau mengajar mata pelajaran Bahasa Melayu.
Beliau seorang yang kelakar giler tapi tegas.
Hobi cikgu ni adalah memberi gelaran kepada pelajar dengan menggunakann rumus probability distribution (kalau tak silap)
so, dalam kelas FN semua student ade gelaran tersediri dan cikgu ni memang akan gune gelaran yang dia bagi apabila daalam kelas bM..
SO,agak2 mcm mana cikgu zarina[oooppss~FN pun dah ubah nama cikgu nazari..hihihhi]
ubah nama FN??
Fatin Nabila Yaacob--->Fatin LABINA Yaacob.
so...kalau dala kelas cikgu tu..kawan2 memang panggil LABINA..oh! =))

Then daripada LABINA dapat pulak singkatan dari harimau {HAMIRA} dan zaniafa@nanako {FAZIANA} :
LABINA--->LABI-LABI
hahaha...how it's happen...ni hamira punya idea la ni sebab FN gelar dia harimau sebab gelaran yang cikgu bagi kat dia HARIMA..so..dengan keunikan FN..FN tambah "U"..maka dapatlah hamira-->Harima-->HARIMAU..
[hihihi...tak baiknya FN..biasalah gurau-gurau manja]

SITUASI 2: FN ke sekolah dengan menunggang moto.


hihi..ni banyak juga dapat gelaran, apa tak nya perampuan melayu TERAKHIR yang menunggang moto ke sekolah dari Palonng 1..yewww~ =))
so, first dapat gelaran dari thennesh sebagai:
"GHOST RIDER"
second, jushila la lagi yang menggelarka FN sebagai:
"MINAH REMPIT"
[padahal FN bawa moto perlahan jer dan tak pernah pun pergi function]
TAPI tulah, FN asal jumpe jer Jushila,mesti dia akan ajak FN function! (sebenarnya dia bergurau) so,FN layan je

Dalam situasi yang lain, Jushila ni memang banyak bagi gelaran kat FN.. pernah suatu hari tu tiba-tiba sahaja dia panggil FN "SOLEHAH"..hihihi..terkedu FN~ =)) gelaran ni seingat FN masa form 4 dia bagi. Dan masa form 5 lain pulak..dia panggil FN:
"MAK LAMPIR"
yang dia ambil dalam cerita indon, "benci bilang cinta" lakonan Marshanda..dan tak silap FN, nama "solehah" tu pun lakonan Marshanda juga dalamm cerita indon jugak..
heeeee~budak ni memang mudah sangat terpengaruh dengan cerita indon!
hahaha..

**comelnye marshanda,subhanallah...=))

SITUASI 4: Di rumah.

Alhamdulillah! banyak juga gelaran tapi semua tak lekat~
Masa kecik-kecik dulu abah panggil FN :
"DIBEN"
[kelakar betul bunyi nya]
dan ada jugak jiran FN yang panggil FN "diben"..malu rasanya..^_^"
hahaha...abang naza dapat dua gelaran dari abah iaitu..
"pak din KK" dan "dek Dang"
[hihih ni cerita FN la..~]
tapi kakteh lain pulak...die selalu paggil FN,:
"TEEFON"
[FN tahu pun selepas baca surat yang kakteh bg kat FN semasa dia belajar di UUM,cantik surat@kad tu..ada lagi FN simpan dalam fail] =))
BUT
semua tak lekat pun-yang lekat kak "jidut" ye..tu pun asalnya "jedah" (abah yg bagi)
kakbi dulu abah panggil "DUBIT"..lawak juga bila kenangkan kembali..=))
now, kat rumah depa panggil FN :
"ADIK@ASU"
dan kak jidut lainn sikit..dia panggil FN, "FATIN NABILA"
dia memang suka panggil FN nama penuh sebab dia kata nama FN best! alhamdulillah..=))
sebenarnya, FN pun suka+terharu+menghargai kalau orang paNggil FN nama penuh..=))
so, that why FN..gune singkatan "FN" supaya panggilan tu penuh..=))

SITUASI 5: Baru dapat-semalam..

hihihhihhi...gelaran dari en.Skema:
"CHEF ASU"
serius tak marah~ juz kelakar+malu...[FN bukannya pandai masak pun!] =))..siang ikan pun menughehh layi!! =))

OH YER..LASTTT-hampir je buat-buat lupa! hahaha
SITUASI 6: meaningful nickname!

"WARDATUSSAFFIYAH_WS"
ni la gelaran yang paling panjang yang FN dapat dari kawan karib FN masa form4 dan form5 dulu..
harapan dia berikan gelaran ni supaya FN jadi seperti maksud gelaran tu!
NAK TAU MAKSUDNYA??
"mmawar yang sentiasa menyucikan diri@mawar yang terpelihara+terjaga"..
terharu juga dan rasional dia memberi gelaran ni sebab FN duduk di POLAND..
dan pada pandangannye, kebanyakan pelajar yang sekolah di poland ni "liar" dan dia tak nak FN termasuk dalam golongan "liar" tu...
tQ FRIEND, I really appreciate it! so,that why I use this nickname in my email..hahaha..=))

So, all in all..[macamm buat kesimpulan essay bi-ingat lagi]..TQ so muchh kepada mereka yang sudi memanggil@memberi gelaran yang indah-indah-dan yang tak berapa nak indah tu FN..anggap gurauan je..tak mmarah pun ..malah itulah yang menambahkan perisa dalam diari@kenangan FN bersama kalian! =))
ok, I have to go--->masuk dapur--->tak tahu nak masak apa? =))
see u later..
wsalamu! ^^,

0 comments:

Foto ComeL ^^;