Tuesday, March 8, 2011

Ice-cream cake~ nyummmy :)

Assalamu'alaikum rakann-rakan blogging dan pembaca setia blog ni semua?
[haha..persoalannya..ade ke?]
hihihihihihih..[3h saja]
tak pa tu sume belakang cerita..

InsyaAllah hari ni FN nak kongsi how to maki ice cream..
so..taknak mencerabih banyak-banyak because "i have to go"..banyak keje juga..
selimmut 3helai nak basuh,toto 2..sume kene kencing--->nasib baik mesin basuh auto..hihihi..
tu pun FN nak kecoh..ohhh~ harini ada misi peting dalam mengemas..insyaAllah..pendek jer entri kali ni..

**haha..alang bg sepotong jer kat FN selebihnya..dia bawak p skolah..jamu rakan2!!
ni pun tak habis...hihihihi..tapi ni memang the best..favaurite22~.
.[walaupun,sebenarnye dah muak makan kek] hihihi
Ni namanye resipi hentam keroma~ sapa yg pandai mesti jadi macam yang alang FN buat..FN just ikut instruction dia..tu lah padahnye kalau belajar tak catit..ilmu pun tak lekat...!!
Tapi salah alang juga..dia sepah-sepahkan resepi tu walaupun dah tulis..but ada juga ilmu sikit..ingat la jugak...bayangkan kalau kita tak inisiatif apa2 pun,boleh ingat ke? atau istilah yang lebih molek.."ilmu tanpa amal,ibarat pokok tanpa buah"..
da that why FN memilih untuk menulis ilmu ni dalam blog, 1st dapat share dengan korag
2nd, biar FN ingat resepi ni untuk buat pada hari jadi FN nanti...wohaa..aminn
ok2222~ we proceed okay..^_*


BAHAN+CARA** [cepat sikit]:

1-2 biji telur- 1biji ambil semua, 1biji ambil putih telur saja..

2-gula kastor/gula yang dah di belenda
-sukati nak letak berapa banyak..[ni la dikatakan hentam] nak selamat letak 1cawan tapi kalau tak cukup tambah la lagi tau!

**ok putar bahan 1 dan 2 sehingga kembang dan light then ketepikan.

3- susu [fresh milk-sukati nak perisa apa] ~coklat best!!hihi..[letak la agak2 ye-korang kan pandaii semmuanya].."practise make perfect"^p^

4-koko powder..[ikut sukatan citerasa sendiri]

5-whippig cream/fresh cream

**then, masakkan bahan 3 dan 4 sehingga mendidih...then masukkan kedalam putih telur yang dah kembang tadi dan teruskan putar
kemudian masukkan whipping cream..[agak2 ye]..sehinngga bahan2 tu semuaa kembang+naik+gebu+mmyummmy...

last simpan dalam peti...[nak sedap boleh la tambah..kacang2+badam+walnut+coklat chip+etc..masyaAllah marvellousss!!]

so..selamat mencuba! chaiyokkk~ lepas ni tok sei beli ice cream kat luar lagi...buat sendiri je!! terbaik ok!!! =))


insyaAllah,kalau diizin olehNYA...FN akan try buat pada hari jadi FN bulan 4 akann datang..so,sape yang kepingin boleh la singgah poland...hihihI..=))
"kek ice-cream FN-7/4"
insyaAllah2-kadang kalau kita cakap awal,memang tak jadi...ohhh~
positive2~~nak seribu daya..yeah!!!

ok..guys...setengah jam FN ambil masa untuk meulis...hahaha..lama2~~
it's okay~ i have to go..
see u again n again~
wsalamu!
^_^

0 comments:

Foto ComeL ^^;