Thursday, January 13, 2011

Sharing is Loving

Assalamu'alaikum wbt kepada semua para pengunjung yang dirahmati sekalian.
Apa khabar semua?? Harap-harap dalam keadaan yang sihat hendaklah.
'Alhamdulillah, malam ni FN terpanggil untuk menulis entry "sharing is loving" ini kerana suggestion dari kawan lama yang sama sekolah di SKPS, Ushna Syuhada.

InsyaAllah, malam ni FN akan menulis entry yang berlabel "hot oven". Agak-agak boleh teka tak ape maknanya?? Okay, selalunya bile dengar jer perkataan "oven". automatically kite mesti akan tertanya-tanya, bakar kek ke atau bakar kuih dan sewaktu dengannya lar. Confirm takkan lari dari memikirkan tentang "oven"=kek (mesti ada kene -mengena!

So, what I am going to sharing with you all and especially dedicated to my friend, Ushna is recipe layer of cheese cake, means kek lapis cheese (keju). Pernah dengar tak?? Kek ini sangat popular di Sarawak sebab kakteh FN dapat resepi ini dari kawannya yang berasal dari Sarawak. So, memang jarang lar dengar kek lapis cheese ini di semenanjung. FN rasa kalau kakteh tak buat untuk FN maybe FN takkan pernah tahu tentang kek ini, Thank You sifu! Pernah sekali FN buat untuk bagi kawan rase dan secara kebetulan memang rezeki ustazah Rosliza dan Cikgu a (maaf, tiba-tiba lupa name cikgu tu sebab cikgu tu tak mengajar FN) (n_n) kerana dapat merasa kek tu. Then, kedua-dua cikgu tersebut meminta resepi juga dari FN. Yang FN terharu tu ustazah tak pernah rase dan dengar tentang kek ni dan die betul-betul sukakannya, alhamdulillah!
Seronok yer bila dapat sharing sesuatu yang baik dengan seseorang, that why this tittle "sharing is loving"

Actually, for yours information; to make this cake is very easy, as simple as abc!!! Nak tahu kenapa?? okay, pernah makan kek batik sawa?? Ha,lebih kurang sama cara nak buat kek lapis cheese dengan kek batik sawa!!

Okay let's start==>


Bahan-bahan utama:
**350g cream cheese (tak kisah jenama ape)
**250g reduce cream or whipping cream (mana2 salah satu)
**250g butter ( 1 buku la )
** 1 cawan gula ( gunelah cawan yang minum teh tu)
**1 bungkus Biskut merry

Cara-cara:
1.Putarkan cream cheese+reduce cream+butter+gula sehingga kembang.(+10 minit)
2.Ambil plastik or kertas minyak, letakkan didalam loyang yang hendak digunakan.
3.Mulakan dengan melapis cream cheese yang telah diputar sehingga kembang tadi sehingga memenuhi ruang di dalam loyang.
4.Kemudian susun atur biskut merry sehingga memenuhi ruang loyang.
5.Ulang langkah *3 dan *4 secar berselang-seli sehingga cream cheese habis di gunakan.
6.Last but not least, masukkan cake tersebut didalam peti sejuk








ok, da siap masuk dalam peti sejuk untuk dibekukan. Kek ni tak perlu bakar yer!!
juz masukkan dalam peti sejuk dan boleh lah dimakan.


Cara-cara nak buat coklat Ganache:
*(coklat ganache ni sebagai hiasan atau topping, untuk menambahkan keenakan rase)

**coklat masakan ( ikut suka hati la nak masak berapa gram,"agak-agak la")
**whipping cream o reduce cream ( +/- setengah daripada isipadu sebenar)

caranya, boiledkan kedua-dua bahan sehingga coklat cair dan siram diatas kek lapis cheese yang telah dibekukan!


Naaaaa..siaplah sudah kek lapius cheese kita..then boleh lar letak sebarang hiasan mengikut citerasa anda..
SELAMAT MENCUBA..

See You later..
Wsalam (^_*)

0 comments:

Foto ComeL ^^;